El Priorat: amor a la terra i a la vida al camp
El Priorat: amor a la terra i a la vida al camp
Al Priorat hi trobaràs pau, un paisatge impressionant que et deixarà sense alè, una gent que estima la seva terra, gastronomia i els millors vins que et pots imaginar. És un d’aquells llocs dels que no en tens mai prou, sempre voldràs tornar-hi i cada vegada hi descobriràs noves experiències que et fan tenir més clar que res com una escapada al Priorat per sentir-te com a casa. Aquesta comarca és una constel·lació de petits pobles amb encant, una xarxa infinita de camins, el Parc Natural de la Serra de Montsant, l’espai protegit de la Serra de Llaberia, ermites i museus que recorden el passat del territori, jaciments antics, rutes de l’oli i el vi, recorreguts en bicicleta… Ens acompanyes a descobrir-la?
Els millors vins i olis són aquí
Les característiques geològiques i les condicions extremes de temperatures, fan que tant el vi com l’oli del Priorat presumeixin d’unes característiques inigualables. Quant als vins, a la comarca trobem la DO Montsant i la DOQ Priorat, cadascuna d’elles amb la seva pròpia ruta. Les dues abasten un territori petit, i les seves vinyes produeixen poc comparades amb altres zones vinícoles.
L’important és la qualitat excepcional del seu raïm, que en mans dels apassionats vinaters de la comarca es converteix en vins de marcat caràcter molt valorats arreu del món. L’oli d’oliva verge extra produït a la zona es troba emparat i protegit per la DOP Siurana. No deixis de fer visites a cellers i molins d’oli, són un autèntic plaer pels sentits. La cultura del vi i de l’oli de la zona es fomenta tant des dels restaurants de cuina tradicional i casolana, fins als que elaboren cuina d’autor. No t’ho pots perdre!
La Ruta del Vi i els millors cellers de la comarca
La Ruta del Vi del Priorat ofereix la possibilitat de conèixer els vins que s’elaboren a la DO Montsant i la DOQ Priorat. La comarca compta amb un ampli ventall de cellers visitables amb gran varietat d’activitats per als amants d’aquest producte, des de trepitjar les vinyes, viure la verema o fer un tast de vins guiat. Els vins del Priorat i el Montsant són reconeguts arreu del món, així que és gairebé obligatori acostar-se una mica més al seu procés d’elaboració perquè és realment fascinant. La majoria de cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant són visitables, una visita et permetrà descobrir i tastar els seus vins però també entendre les històries úniques de cadascun. Coneixeràs com, a finals dels 80, alguns emprenedors van afrontar el repte de recuperar la qualitat i el prestigi dels vins d’una zona on el paisatge i la tradició són cabdals.
El Priorat conserva encara algunes cooperatives vinícoles històriques, fruit de l’agrupació de famílies i petits productors que han treballat la terra i l’amor al vi durant anys. Una d’elles és la del Celler Masroig, un celler amb més de 100 anys d’història que defineix els seus productes com “fills de la terra que els ha vist néixer”. Homes i dones han seguit les tècniques d’una tradició mil·lenària per continuar elaborant productes d’excel·lència, el secret del seu èxit.
Una altra és la Cooperativa Falset Marçà, resultat de la fusió entre les cooperatives de Marçà i Falset, dos pobles veïns separats tan sols per 3 quilòmetres de carretera. Fa més de 100 anys que es dediquen a la producció de vins i olis, i elaboren 750.000 ampolles de vi a l’any algunes de les quals exporten a una trentena de països. Com molts altres cellers de la comarca ofereixen visites guiades, on a més d’ensenyar el procés d’elaboració i degustació dels seus productes, mostren la vida de pagès i el modernisme a través d’una visita teatralitzada.
Si vols conèixer un producte molt singular, has de visitar el Celler de Capçanes. Aquí s’elabora vi kosher, un vi produït i tractat exclusivament per persones jueves. Aquest producte compleix amb un protocol exhaustiu d’elaboració basat en la llei mosaica, que exigeix complir amb alguns requisits com la utilització de tancs de fermentació exclusius o que les matèries utilitzades estiguin certificades prèviament per la llei jueva.
Ruta de l’Oli
L’oli del Priorat és extraordinari, i a la Ruta de l’Oli coneixeràs el perquè. Una desena de molins d’oli visitables mostren el procés d’elaboració i les característiques dels olis d’oliva verge sota la DOP Siurana. Una de les cooperativa més destacades de la comarca és la Cooperativa Agrícola de Cabacés, fundada l’any 1933 per 51 agricultors dedicats al tractament d’olives i raïm. Actualment, la principal activitat de la cooperativa és la producció d’oli d’oliva d’una gran qualitat, que s’extreu del fruit d’oliveres centenàries.
Descobrint activament el Priorat
Al Priorat hi trobaràs moltes rutes per fer senderisme, algunes d’autoguiades i altres pots fer-les amb un guia expert que et descobrirà racons fascinants. T’aconsellem combinar la ruta amb alguna visita a un celler, un molí d’oli o algun restaurant emblemàtic. Si ets dels que no surten de casa sense la seva bicicleta, també és una molt bona opció per descobrir el territori a dues rodes.
Visites que no et pots perdre
La Cartoixa d’Scala Dei, un paratge singular protegit per la Serra de Montsant on es van instal·lar els monjos cartoixans vinguts de la Provença, una visita imprescindible per conèixer l’origen de la comarca del Priorat; Les Mines de Bellmunt del Priorat on es feia extracció de galena per obtenir-ne plom, de gran importància per la comarca i actives fins el 1972; la Viella Baixa, coneguda com la Manhattan del Priorat per l’alçaria de les seves cases i on van néixer, segons el seu creador Victor Móra, moltes de les històries del còmic “Capitan Trueno”; per últim Siurana, el poble més fotogènic del Priorat, situat dalt d’un cingle des d’on gaudiràs d’unes vistes magnifiques de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades.
Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.