L’Aveyron, un dels secrets millor guardats de França
L’Aveyron, un dels secrets millor guardats de França
L’Aveyron forma part de l’Occitània francesa, una zona poc coneguda que s’estén per l’extrem sud del Massís Central. Els mateixos francesos la defineixen com “la France Profonde”, és un territori replet de valls secretes, pics escarpats i d’escassa població.
Quan hi arribes des del sud travesses l’imponent viaducte de Millau que creua el riu Tarn. Aquest pont, dissenyat per Norman Foster, s’ha convertit en lloc de pelegrinatge pels amants de l’arquitectura moderna. Les seves imponents mesures, amb 2.460 metres de llarg i 343 metres d’alçada, el converteixen en un lloc del tot únic.
En general el paisatge es caracteritza pels grans espais: boscos, pastures, gorges, rius i llacs. Hi ha racons molt singulars com el Canó de Bouzouls, una extraordinària curiositat geològica, amb unes dimensions impressionants: 400 metres de diàmetre, 100 metres de profunditat! Aquest jaciment conegut com “forat de Bouzouls”, és un circ natural, un canó en forma de ferradura excavat a les calcàries del Causse Comtal. Aquest meandre encaixat és fruit de l’acció erosiva de les aigües.
Al recórrer l’Aveyron gaudiràs de molts dels pobles més bonics de França, molts d’ells reconeguts amb la distinció Les Plus Beaux Villages de France. Aquí una llista dels que no et pots perdre!
Rodez
Rodez, la capital de l’Aveyron, és una petita ciutat plena d’art, gastronomia i història. D’origen celta, va ser presa per visigots, francs i musulmans. L’Edat Mitjana fou una època d’esplendor per la ciutat, que en aquell moment estava dividida en dos barris, el Bourg i la Cité, cadascun protegit per una muralla. La Cité estava dirigida pels arquebisbes de Rodez, i el Bourg pel gran poder econòmic dels comptes. Amb la Guerra dels Cent Anys, es van unir les muralles per tenir major protecció.
Val la pena perdre’s pel barri vell de Rodez, al voltant de la catedral de Notre-Dame, que és una autèntica joia d’art gòtic construïda en gres rosa. Pels seus carrers de vianants descobriràs les mansions medievals i el Palau Episcopal. Al Parc Foirail hi trobaràs el Museu Soulages, un edifici singular projectat pels arquitectes catalants RCR Arquitectes guardonats entre altres premis pel Pritzker, el premi d’arquitectura més cotitzat del món. L’artista, Pierre Soulages, un referent de l’art contemporani, nascut a Rodez al 1919, va donar més de 250 obres per l’apertura del museu, pintures, gravats i escultures formen part de la seva col·lecció permanent. Visita també el curiós Museu Fenaille, que compta amb la col·lecció d’estàtues-menhir més important d’Europa.
Belcastel
A prop de Rodez hi trobaràs Belcastel, un poble recuperat al que a principis del segle XX només s’hi podia accedir per camins plens de dificultats. L’accés al poble es fa per un pont medieval de cinc arcs que, juntament amb el castell, és un dels llocs més fotografiats del poble. Passeja pels seus carrerons empedrats, visita l’església i gaudeix de les vistes des del turó on hi ha el seu bonic castell restaurat per l’arquitecte Fernand Pouillon. La reconstrucció la va fer segons els patrons originals i el va convertir en castell-museu. El fossar, el pont llevadís, el torreó o la sala dels cavallers amaguen racons plens d’històries. Va ser la reconstrucció del castell que va animar als habitants de Belcastel a restaurar les cases i donar-li l’aspecte que avui veiem.
Conques
Possiblement un dels pobles més bonics de l’Aveyron. Situat en un vessant, Conques és una bonica vil·la medieval de cases baixes i teulades de pissarra envoltada de natura. La seva Abadia de la Santa Fe, d’estil romànic, forma part del Camí de Sant Jaume i és patrimoni UNESCO. En ella destaquen el seu magnífic timpà del segle XII amb la representació del judici final i els vitralls realitzats per Pierre Soulages, un dels més importants pintors abstractes francesos, que respecten a l’hora que magnifiquen l’austeritat del romànic i els seus símbols.
Estaing
Des de lluny et sorprendrà el seu perfil. El seu castell és força alt respecte a les cases del poble. Et recomanem que no et perdis l’església de Saint-Fleuret, construïda al segle XV. Aquest poble era lloc de pas de peregrins que travessaven el seu pont gòtic sobre el riu Lot.
Peyre
Aquest poble medieval està adossat a les roques d’un penya-segat. La majoria de les seves cases són troglodites, inclosa l’església de base romànica i fortificada al segle XVII. Els seus estrets carrerons de pedra guarnits amb flors li donen un estil molt mediterrani.
Les Bastides de Rouergue
No et pots perdre la zona coneguda com les Bastides de Rouergue, un conjunt de poblets fortificats que es caracteritzen per tenir un nucli urbà en forma de tauler de dames, amb carrers que condueixen a una plaça central i les cases molt agrupades. Això donava seguretat als seus habitants i permetia una bona activitat comercial. A la zona de l’Aveyron es troben sis viles que han estat certificades i pertanyen a la denominació Pays d’Art et d’Histoire des Bastides de Rouergue. Els més destacats són:
Najac
Aquest petit poble s’estén al llarg d’un sol carrer. Dominant la cresta, Najac arriba fins als peus del seu castell des del que es gaudeix d’unes boniques vistes. A sota, veurem els meandres del riu Aveyron. Aquesta bastida és diferent de totes les altres, perquè la seva planta no és en forma de tauler de dames. Et recomanem començar el teu passeig des de la Place du Faubourg. Aquesta plaça va ser construïda entre els segles XIII i XIV per celebrar els mercats de la ciutat. Les cases de pedra i fusta amb porxos que protegien la mercaderia daten del segle XV. Pels carrers de Najac hi trobem boniques cases amb la façana entramada de fusta molt ben conservada. També hi ha petits carrerons com la Rue d’Argentières, que ens recorden el caràcter defensiu de la bastide de Najac, ja que travessen la muralla que protegia la ciutat. S’accedeix al castell per la Rue du Chateau a través de la part més antiga de la ciutat, que està molt ben conservada gràcies a la implicació dels seus veïns. Es pot veure la casa del Governador i una mica més endavant la casa del Senescal (administrador de justícia).
El castell, conegut com la fortalesa de Najac, data dels segles XII i XIII i va ser construït pels comtes de Toulouse per defensar la regió de la Rouergue. Actualment, el castell és de propietat privada i només es pot visitar amb cita concertada. En el teu retorn a la Place du Faubourg veuràs racons i cases que et faran entendre perquè Najac està catalogat com un dels Plus Beaux Villages de France.
Villefranche de Rouergue
Situada a la riba del riu Aveyron, va ser creada de nova planta entre els segles XIII i XIV i és la millor conservada de la zona. La bastida es disposa al voltant de la plaça de Nôtre Dame, el centre del poble, on trobem l’Abadia de Notre Dame. Aquesta plaça és el lloc on celebra el tradicional mercat del dijous que compta amb molt prestigi per qualitat que exposen els productors locals. La millor forma de veure la bastida és pujar a la torre del campanar de l’Abadia.
Larzac: terra de cavallers i monjos templers
L’Aveyron ofereix un altre punt d’interès relacionat amb la història dels cavallers i monjos templers a la zona de Larzac. Mentre els templers lluitaven a Palestina, es va crear un petit assentament al sudest d’Averyron. Durant el segle XII, un petit grup es va establir a Larzac. Van escollir aquest lloc perquè era un punt estratègic proper al Mediterrani des d’on enviar diners i provisions als Cavallers a Terra Santa. A canvi d’aquest assentament, els templers de Larzar protegien els pobles de la zona, per això al segle XV es van fortificar els pobles de Sainte-Eulalie-de Cernon, La Cavalerie, La Couvertoirade i Viala-du-Pas de Jaux. Més tard van arribar els hospitalers que es van encarregar de la gestió de Larzac durant cinc segles.
Saint-Eulalie de Cernon
Aquest és un bon punt d’inici per visitar la zona que conserva totalment la seva essència medieval. Aquí hi havia la commanderie, el lloc des d’on es portava l’administració de tot el territori que estava en mans de l’ordre. També val molt la pena visitar la seva església. La que va ser residencia dels comendadors templers i hospitalers entre els segles XIII i XV guarda algunes sorpreses: les pintures barroques de la sala dels frescos, uns misteriosos grafiti, el refectori, el dormitori comú dels hospitalers i l’ampli pati interior completament conservat.
La Cavalerie
El poble de la Cavalerie va ser construït pels templers en la ruta que unia el nord i el sud de l’altiplà de Larzac, i és el menys conservat dels pobles templers. De fet, la casa del Temple es va destruir, tot i que els vestigis de la capella es poden visitar a l’actual església reedificada al segle XVIII. Compta amb un camí de ronda a la muralla del segle XV, construïda durant la Guerra dels Cent Anys. Des de dalt compta amb una bonica vista del centre històric i les seus sostres originals, pensats per recollir l’aigua i un bonic panorama del paisatge dels voltants. Per la seva posició en un creuament de camins, es convertiria en estratègic en diferents guerres posteriors.
La Couvertoirade
La Couvertoirade és el poble templer més característic i està catalogat com un dels Les Plus beaux Villages de France. Recórrer el seus carrers empedrats, endinsar-se a l’església travessant el cementiri, descobrir el castell Templer… És retrocedir completament en el temps. A l’exterior dels seus murs hi trobaràs la lavogne o abeurador empredrat més gran i bonic del Larzac.
Mercats i formatges de l’Aveyron
Com gairebé totes les regions de França, l’Aveyron és un paradís pels amants de la gastronomia. Passejar pels mercats on es barregen olors i sabors, assentar-se a degustar productes i parlar amb els productors locals és tota una experiència.
No deixis de tastar l’aligot amb base de patates i Tomme (formatge fresc d’ovella), els farçous (creps amb carn i verdures) o delícies dolces com els échaudés (panets dolços amb anís). Només t’has de deixar guiar pel paladar!
Sabies que l’Aveyron és una autèntica fusta de formatges? Al nord, trobem els formatges de vaca: el Laguiole i l’Ecir. A l’oest, els formatges de cabra (cabécous). Al sud trobem els formatges d’ovella, els Tommes, els Pérails, el bleu de Causses i naturalment el Roquefort, el formatge amb més fama de l’Aveyron. El Roquefort es produeix molt a prop del Viaducte de Millau, a les coves de Roquefort-sur-Soulzon. Des del segle XVII a les seves coves situades sota terra es produeixen formatges fets exclusivament amb llet d’ovella Lacaune. Si et ve de gust visitar un formatgeria tradicional acosta’t a la Cova Papillon, podràs fer una bona visita guiada amb degustació. El secret dels seus formatges és que aquesta terra l’ha estat produint amb passió i dedicació des de fa més d’un segle. Vine a tastar l’Aveyron, et sorprendrà de veritat!
Si vols rebre al teu correu electrònic informació sobre destinacions, concursos, esdeveniments i molt més, subscriu-te al nostre newsletter.